Napenergia

Napenergia

6 hely, ahol a megújuló energia olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyagok

2017. január 23. - kincsescsaba

Az USÁ-tól Dubai-ig és máshol

A fosszilis függőség csökkentési versenyben az ár egy fontos tényező. Évekbe telt, amíg a technológiai fejlődés és a hatékonyság és kibocsátás növekedése segítettek levinni a megújuló energia árát, ami viszont növelte a keresletet. Globálisan a fosszilis üzemanyagok még mindig olcsóbbak, mint az alternatív források, de van néhány hely a világon, ahol a tiszta energia áll nyerésre. Néhol annyi van belőle, hogy a piaci ár nullára csökken. Ahogy a megújuló energia ára csökken évről évre, ha csak nem havonta, környezetvédelmi szószólók reménykednek, hogy az olyan energiaforrások, mint a napenergia és a szél teljesen kiszoríthatják a fosszilis üzemanyagokat. Nézzünk rá azokra a helyekre, ahol a megújuló energia bizonyítja, hogy egy tiszta világnak nem kell drágábbnak lennie.

Ingyen szélenergia Dallasban

Texasban minden nagyobb, ide értve a szélenergia kibocsátást. Dallasban az egyik közműszolgáltatónak annyi szélenergia ment át a rendszerén, hogy úgy döntött, ingyen megválik tőle. Tavaly novemberben a TXU Energy ügyfelei kezdték élvezni az ingyen áram előnyeit este 9 és reggel 6 között, köszönhetően a túltermelésnek. Bár a szövetségi adójóváírások segítenek levinni a szélenergia árát és a szél csak 10%-át teszi ki országosan az áramtermelésnek, a TXU Energy lépése segített felhívni a figyelmet az ebben a megújuló energiaforrásban rejlő nagyszerű lehetőségekre. Az ingyen áram segített a közműszolgáltatónak is csökkentve az energia tárolási és hálózatfenntartási költségeket, amelyek egyébként felmerülnének az áram túlkínálat esetén.

Ingyen napenergia Chilében

Idén a napos Chile tapasztalt túlkínálatot az ország napfarmjai által termelt áramból. Spot árazás szerint 113 napon át volt 0 az áram ára, mely megtakarítást jóvá is írtak a közüzemi ügyfeleknek. A chilei kormány nagy befektetéseket eszközölt a napenergia iparba 29 naperőmű telepítésével, és tervben van további 15 telepítése az ország két különálló villamos energia hálózatának ellátására. 2015-ben Chilében összesen 192 napon volt ingyen az áram a napenergia termelés miatt. Mivel a két hálózat nincsen összekötve és sokan élnek a gyengén kiszolgált vidéki területeken, a jelenségből még nem tud minden lakos profitálni. Valójában vannak, akik a normálisnál magasabb árat fizetnek az áramért a túltermelés ellenére, de a kormányzat dolgozik rajta, hogy a hálózati infrastruktúra fejlesztésével enyhítse a problémát.

A világ legolcsóbb szélenergiája Dániában

Múlt hónapban egy svéd cég bejelentette, hogy épít egy tengeri szélfarmot Dániában, amely olcsóbban fogja előállítani az áramot, mint a szén és gázerőművek. A 600 megawattos Kriegers Flakot már most úgy harangozzák be, mint a világ első olyan tengeri szuperhálózatát, amelynek a célja mindössze 54 dollárért előállítani egy megawatt megújuló energiát. A nevét a közelében lévő Balti-tengeri zátonyról kapó szélfarm tartalmaz egy 400 megawattos interkonnektort Németország felé, amely segítségével a két ország meg tud egymással osztani áramot, ha szükséges, ezzel is tovább csökkentve a költségeket és enyhítve az áram hiányos időszakokat. A szuperhálózat várhatóan 2021-ben áll üzembe.

Versenyképes napenergiás házak Ausztráliában

Ausztráliában a napenergiával felszerelt otthonok és a Tesla Powerwall 2.0 akkumulátor rendszer bizonyítják, hogy Elon Musk víziója nem csak lehetséges, de praktikus is. A sorozatvállalkozó régóta érvel amellett, hogy a napenergia biztosítani tud egy fenntartható, költséghatékony áramellátási megoldást és segít az egyéni ügyfeleknek versenybe szállni az emelkedő közüzemi költségekkel. A CME energia tanácsadó szerint a napenergiával ellátott ausztrál otthonok pont ezt teszik azáltal, hogy napenergiát termelnek és képesek azt tárolni későbbi felhasználásra hasonló áron, mintha a hálózatról vásároltak volna. Jelenleg a két szcenáriónak hasonló az ára, a napenergiára váltás hosszú távon sem jelent többletköltséget - ez a tény segíthet az ausztrál napenergia iparnak a felfutásban.

Megújulók az Egyesült Államokban vs. fosszilis üzemanyagok

Talán sok olvasónknak meglepetést okoz, hogy a nap- és szélenergia már eljutott arra a pontra, hogy olcsóbb, mint a fosszilis üzemanyagok az Egyesült Államokban. 2014-ben a New York Times kiértékelése szerint bizonyos esetekben a megújuló megújulók már a fosszilis üzemanyagok ára alatt vannak. Hivatkozással az elmúlt 5 év fejlesztéseire, a Times szerint az állami támogatások segítségével a megújuló energia versenyképessé vált a hagyományos fosszilis üzemanyagokkal szemben, de néhány iparági elemző már azon vitatkozott, hogy a szélenergia és a napenergia versenyképes lehet a szénnel és a földgázzal állami támogatások nélkül is. 2014 fordulópont volt, és ahogy a megújuló energia árak tovább csökkennek, a verseny továbbra is fokozódik.

A világ legolcsóbb napenergiája

A legolcsóbb napenergiáért állandó verseny folyik, hónapról hónapra más nyeri el ezt a címet. Májusban Dubai állította be az új rekordot egy 29.9 dolláros megawattonkénti árral, mellyel történelmet írt, mivel a napenergia ára a szénből nyert energia ára alá ment. Mindössze három hónappal később, augusztusban Chile döntette meg a rekordot egy ennél is alacsonyabb árra. Egy energia aukción a spanyol fejlesztő Solarpack Corp Tecnologica megawattóránként 29.1 dollárral licitált egy napenergia projektre, míg a szénüzemű projektek energia árai ugyanekkor ennek kétszeresén forogtak. Bizonyára nem fog eltelni sok idő, mire egy másik országban egy másik aukción megdöntik ezt a rekordot, ezzel is bizonyítva, hogy a megújuló energiának van létjogosultsága.

 

Magyarra fordítva innen, az eredeti cikk itt olvasható: https://www.engadget.com/2016/12/10/six-places-where-renewable-energy-is-cheaper-than-fossil-fuels/

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsinullazas.blog.hu/api/trackback/id/tr8712048267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása