Napenergia

Napenergia

Felkészültél a napelemes utakon való vezetésre?

2017. január 03. - kincsescsaba

Bárki tapasztalhatta már egy országúti kirándulás alkalmával, hogy milyen erősen tudja sütni a Nap az útfelületet. Vajon mindez napenergiává alakítható?

Scott és Julie Brusaw azt mondta, hogy igen. Ez a férj és feleség alkotta csapat alapította a Idaho központú Solar Roadways vállalatot. Létrehoztak egy napelem rendszert golyóálló üveggel bevonva, amely fel tudja váltani az aszfaltot. Ez nem példa nélküli ötlet, Hollandia és Franciaország is kísérletezik napelemes utakkal. De az Egyesült Államokban még senki nem próbálkozott.

Brusawék épp telepítették az első demó projektjüket Sandpointban, Idaho államban. És dolgoznak a Missouri közlekedési hivatallal egy projekten a 66-os út egy pihenőjénél.

Brusaw: "Reméljük, hogy a tömeges gyártás a jövő év végére megkezdődik és várakozásom szerint 2-3 éven belül a lakossági utakon is megjelenik a napelem"

Kételkedők aggódnak a panelok tartóssága, gyártásuk és fenntartásuk költsége miatt.

De Brusawék megmondták, hogy az utak idővel kifizetődnek, mivel tiszta energiát termelnek, amelyet el lehet adni fogyasztóknak.

Az utak borzasztó nagy lehetőséget rejtenek tiszta energiaforrásként. Brusawék elmondása szerint például ha az Egyesült Államokban minden út napelemekből készülne, háromszor annyi energiát állíthatnánk elő, mint amit az ország felhasznál.

 

Magyarra fordítva innen, az eredeti cikk itt olvasható: http://www.ecowatch.com/solar-roadways-2122240794.html

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsinullazas.blog.hu/api/trackback/id/tr7712048249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása