Napenergia

Napenergia

Szép jövő előtt a napenergia, az alternatív energiaforrás

2016. december 29. - kincsescsaba

Először a Napszekerek (http://www.imdb.com/title/tt0117427/) című - Jim Belushi és Halley Berry főszereplésével forgatott - film által ismerkedtem meg a napenergiával. A történet szegény hawaii diákokról szólt, akiket a tanáruk bátorított, hogy vegyenek részt egy napautó versenyben. A filmben csótány alakúak voltak a kocsik az alternatív energiaforrásként napenergiát használó kocsik, beborítva napelemekkel.

A napenergia nem más, mint a Nap által sugárzott fény és hő. A napenergia ingyen van és korlátlan készletek állnak belőle rendelkezésre. Nincs olyan lég- és vízszennyezés, amelyet a napenergia okozna, de néhány indirekt környezeti hatás azért mégis van.

A napfényt eletromossággá alakító fotovoltaikus elemek szilíciumot használnak és hulladék is keletkezik. Vannak nagy naphő farmok, melyek rossz kezelés esetén ártalmasak lehetnek a környezetre és a sivatagi ökoszisztémákra. 

A napenergia többféleképpen felhasználható. Hasznosítható a mezőgazdaságban. Üvegházak (melyeknek semmi köze az üvegház hatáshoz) átalakítják a napfényt hővé, hogy a növények a lehető leggyorsabban növekedjenek. Üvegházak már a római kor óta léteznek, az első modern üvegházak pedig a 16. századi Európában épültek. Az üvegházak ma is jelentős szerepet játszanak a kertészetben. 

Napfény rendszereket használnak a nap által kibocsátott energia maximális hasznosítására. Többek között természetes fénnyel való belső világítással lehet felcserélni a mesterséges fényt. A napfény rendszerek közé tartozik a fűrészfog tető, a fénypolc és fénycső. Ezek a rendszerek megfelelő kivitelezés esetén 25 százalékkal csökkenthetik a világítási költségeket.

A napenergia használható még hűtésre és fűtésre, vagy sós víz ihatóvá tételére.

A napenergiával működő víz fertőtlenítő, vagy rövidítve SODIS műanyag PET palackok segítségével működik. A folyamat hosszú ideig tart és nagyban függ az időjárástól. Minimum 6 órától 2 napig terjedő idő és párás időjárás szükséges. Jelenleg a fejlődő országokban kétmillió ember használja a SODIS-t napi ivóvíz szükségleteinek fedezésére.

A napfény árammá alakítható fotovoltaikus elemek segítségével. Utóbbit sokáig kisebb-nagyobb dolgok, mint például egy számológép áramellátására használták. Otthonok energiaellátására is használják a napelemeket. A leggyakoribb alkalmazása a víz és egyes helyiségek felfűtése. A szellőző rendszerek és a napenergiával való légmelegítés (fűtés) is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

3 fő felhasználási módja van a napenergiának. A fő módszer a napelemekkel való áramtermelés. A napelemek közvetlenül villamos energiát állítanak elő. A napelemeket fotovoltaikus elemeknek is nevezzük.

A napkemencék olyan tükörrendszert használnak, amely a nap energiáját egy kis helyre koncentrálja nagyon magas hőmérsékletet létrehozva.

A napenergiának minden előnyével együtt van egy nagy hátránya, mégpedig az, hogy éjjel nem áll rendelkezésre. A napállomások drágák, de ha a napenergia felhalmozásra kerül, akkor érvényesülnek az előnyei.

 

Magyarra fordítva innen, az eredeti cikk itt olvasható: http://latestsolarnews.com/a-bright-future-for-solar-energy-an-alternative-energy-source/

A bejegyzés trackback címe:

https://rezsinullazas.blog.hu/api/trackback/id/tr9212048289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása